Jeśli chcemy prowadzić nowoczesną restaurację, w której gośćmi są lojalni klienci, stawiający przede wszystkim na jakość serwowanych potraw to piec konwekcyjny jest w kuchni niezbędny. Dzięki niemu wszystkie dania będą przygotowywane nie tylko szybko, ale i zdrowo, zachowując przy tym cały szereg najlepszych wartości odżywczych.
Innowacją są dzisiaj piece konwekcyjno – parowe, takie jak piece Kromet. To rozwinięcie pieców konwekcyjnych, dzięki czemu przy obróbce cieplnej wykorzystuje się również technologię parowania. Dzięki temu możliwe jest gotowanie w gorącej parze, smażenie, pieczenie, duszenie, grillowanie a to wszystko bez obaw o przypalenie dania czy przemieszania się smaków i aromatów różnych produktów żywieniowych. Zaletą tego rodzaju sprzętu są półki, na których kładzie się poszczególne dania.
Co więcej, niewielu restauratorów zdaje sobie sprawę, że inwestycja w nowoczesny piec tego typu zwraca się bardzo szybko. Jak potwierdzają eksperci, piec konwekcyjno – parowy generuje ogrom oszczędności. To nawet 60% mniej zużytej energii, 40% mniej zużytej wody w procesie gotowania, 95% mniej zużytego tłuszczu i 50% mniej ubytków masy produktów. Przy tym wszystkim należy zaznaczyć, że czas przyrządzania dań znacznie się skraca a same potrawy stają się idealną mieszanką najlepszych walorów smakowych.