Dieta na chore nerki

chore nerki

Osoby, które cierpią na chore nerki powinny stosować odpowiednią dietę. Ta ma nie tylko wpływ na stan tego organu, ale jest również traktowana jako terapia lecznicza.

Dieta na chore nerki powinna eliminować przede wszystkim białko, sód i fosfor. Produkty powinny być lekkostrawne a przy tym dostarczać odpowiednią ilość niezbędnej energii. Musimy przy tym wiedzieć, że codzienne składniki żywieniowe nie powinny również obciążać wątroby bowiem przy chorobach nerek bardzo szybko pojawiają się problemy właśnie w nią.

Jak potwierdza dobry dietetyk w Warszawie, odpowiednia dieta przy chorobach nerek powinna wykluczać przede wszystkim sól kuchenną. Jak już wspomniano, nie powinno się dostarczać też zbyt dużej ilości fosforu bowiem chore nerki mają problem z wydalaniem jego odpowiedniej ilości a wysokie stężenie fosforu będzie powodować wystąpienia nawet osteoporozy.

Przede wszystkim, w diecie osób cierpiących na choroby nerek powinny znaleźć się przede wszystkim ryż i ziemniaki oraz warzywa i chude mięso. Omijać powinno się natomiast produkty wysoce przetwarzane czy przyprawiane, takie jak konserwy, marynaty czy produkty wędzone. Niekorzystnie wpływać będzie też tłusty nabiał, koncentraty, wyroby czekoladowe czy warzywa strączkowe. Pamiętajmy też, że nie wszystkie owoce są wskazane przy chorych nerkach. Na pewno powinno się unikać bananów, owoców cytrusowych czy awokado. Z warzyw, oprócz tych strączkowych niekorzystne są pomidory i marchew.