Jak czytać składy produktów?

składniki żywności

Polacy mają coraz większą świadomość w kwestii spożywania produktów dobrej jakości. Okazuje się, że coraz więcej z nas nie tylko patrzy na skład wyrobów żywnościowych, jaki musi być zawarty na opakowaniu, ale w końcu rozumiemy te zapisy. Nie jest to zresztą nic trudnego. Wszystkim tym, którzy chcieliby zmienić swoje nawyki żywieniowe na te bardziej zdrowe, podpowiadamy, które produkty powinny lądować w naszych koszykach zakupowych, a z jakich raczej powinniśmy zrezygnować.

Więcej informacji znajdziesz na stronie: https://www.kaczmarek-komponenty.pl

Im krótszy skład, tym lepiej

Rzeczywiście niektóre produkty spożywcze to istna bomba chemiczna, a ich skład przypomina tablicę Mendelejewa. Okazuje się, że im dłuższy jest skład produktu, tym gorzej. Nie chodzi już tylko o to, że często nie mamy pojęcia, czym są emulgatory czy ekstrakty drożdżowe, ale o ilość dziwnych substancji, które przecież trafiają do naszego żołądka. Jeśli czekolada zawiera na pierwszym miejscu cukier, a potem olej palmowy, natomiast masa kakaowa jest na samym końcu, raczej nie będzie dobrej jakości.

Warto wybierać produkty z jak najmniejszym składem. Zwracajmy też uwagę na rodzaj zawartych substancji. Dobrze jest nabywać produkty ekologiczne, z naturalnymi ekstraktami roślinnymi. Trzeba wiedzieć, że nawet aromaty mogą być korzystne i nie muszą być chemiczną mieszanką. Im więcej „E” w składzie, tym gorzej, chociaż oczywiście nie wszystkie są szkodliwe.

Trzeba też pamiętać, by nie kupować produktów, których skład jest nieczytelny albo celowo naniesiony na etykietę w takim miejscu, by być nieczytelnym. To daje nam do zrozumienia, że producent chce coś ukryć przed konsumentem.

Kolejność składników jest ważna

Nadal niewiele osób wie, że skład produktów opisany jest na etykiecie w kolejności zależnej od ilości zawartych substancji w danym produkcie. Jeśli skład rozpoczyna się cukrem albo chemicznymi konserwantami, raczej nie jest to jedzenie dobrej jakości. Weźmy jednak pod uwagę, że producenci działający w przemyśle spożywczym, nie mogą korzystać z substancji toksycznych, zagrażających zdrowiu czy życiu odbiorców. Nawet najbardziej sztuczne jedzenie nie powinno nam zaszkodzić, ale może wywołać na przykład alergię. Zresztą, po co przyswajać chemię, skoro na rynku mamy dostęp do produktów BIO?

Natura zamiast chemii

Wybieraj produkty, które zamiast chemicznych ekstraktów zawierają te naturalne. Przykładem może być zamiana sztucznych barwników na te pochodzenia naturalnego. Dobry skład to na przykład czarna marchew, która stosowana jest jako barwnik w produktach ekologicznych.

Leave a Comment

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *